mei 20, 2024

Uitleg over het controversiële doelpunt van De Ligt in de wedstrijd Real Madrid-Bayern München eindigt met ‘verraad’

Opnieuw stelde de Champions League niet teleur, want Real Madrid en Bayern München speelden een spannende halve finale over twee etappes.

Maar het einde van de 180 minuten durende wedstrijd was zeer controversieel, waarbij Bayern mogelijk ontkende wat een late gelijkmaker in Bernabéu zou zijn geweest, waardoor de tweede etappe in verlenging zou terechtkomen.

Bayern-verdediger Matthijs de Ligt dacht het beslissende doelpunt te hebben gescoord, maar ontdekte dat scheidsrechter Simon Marciniak had gefloten nadat zijn assistent Tomasz Listkiewicz het doelpunt buitenspel had geoordeeld. Op dat moment – in de 13e minuut van de extra tijd – stond Real Madrid die avond met 2-1 voor en leidde het in totaal met 4-3 na het 2-2 gelijkspel van vorige week in München.

De Ligt en Bayern-coach Thomas Tuchel zeiden na de wedstrijd in afzonderlijke interviews dat Listkevich zijn excuses aanbood voor het incident. Tuchel zei dat de beslissing ‘rampzalig’ was en ‘lijkt op verraad’.

hier, De atleet Verdeelt het controversiële einde van de wedstrijd.

Wat is er gebeurd?

De bal werd gespeeld richting het Bayern-duo Nouaceur Mazraoui en De Ligt, terwijl de Duitse ploeg in de 13e minuut van de verlenging op zoek was naar een late gelijkmaker.

Listkiewicz markeert vervolgens buitenspel terwijl Mazraoui en De Ligt de bal uitdagen tegen Ferland Mendy van Real Madrid.

Uit herhalingen blijkt dat de beslissing heel dichtbij was.

TNT Sport

Nadat Marciniak het laatste fluitsignaal had gegeven, pakte Thomas Müller de losse bal, richtte deze richting De Ligt, die hem omdraaide en in het net schoof.

TNT Sport

TNT Sport

Het leek erop dat de spelers van Real Madrid waren gestopt met spelen nadat ze het fluitsignaal van de scheidsrechter hadden gehoord, maar de spelers en technische staf van Bayern waren boos en gaven de scheidsrechters de schuld voordat het spel werd hervat.

TNT Sport

Bayern kwam in de 68e minuut van de wedstrijd op voorsprong nadat Alphonso Davies – die in de eerste helft inviel in de plaats van de geblesseerde Serge Gnabry – een lange bal van Harry Kane ontving, naar binnen sneed en met zijn zwakkere rechtervoet langs de bal schoot. André. Twee kleuren.

READ  Luke Getsy is aangenomen als aanvallende coördinator voor de Las Vegas Raiders

Het was weer een invaller die het verschil maakte voor Real Madrid, want Joselu maakte in de 88e minuut gelijk en scoorde vervolgens in de 91e minuut de winnaar.

verdiepen

Ga dieper

Samenvatting: Real Madrid 2 Bayern München 1 – Real Madrid vertrekt naar Wembley na opnieuw een buitengewone ommekeer

Waarom werd het spel gestopt?

Het simpele antwoord is dat assistent-scheidsrechter Listkiewicz dacht dat er sprake was van buitenspel.

Sinds de introductie van de Video Assistent Scheidsrechter (VAR) in 2016 wordt buitenspel echter routinematig achteraf gecontroleerd.

Het is gebruikelijk geworden dat grensrechters zich onthouden van het signaleren van buitenspel, zelfs als het in realtime duidelijk lijkt, als het spel waarschijnlijk tot een doelpunt zal leiden. Als er vervolgens een doelpunt wordt gescoord of het spel is afgelopen, zal de grensrechter vaak zijn vlag hijsen om buitenspel aan te geven.

De VAR controleert vervolgens op buitenspel en bevestigt of vernietigt de beslissing van de assistent. Het VAR-systeem controleert ook na elk doelpunt op buitenspel, dus als de grensrechter een buitenspel mist, kan het doelpunt achteraf alsnog worden afgekeurd.

De Champions League maakt ook gebruik van semi-geautomatiseerde stealth-technologie, waarbij videocamera’s worden gebruikt om ongeveer 30 gewrichten van het lichaam van elke speler te monitoren.

verdiepen

Ga dieper

Wat is semi-geautomatiseerde stealth-technologie en hoe werkt het?

Maar omdat het scheidsrechtersfluit al was geklonken, was de wedstrijd al voorbij voordat De Ligt kon ‘scoren’ en kon de VAR de beslissing niet herzien.

De UEFA heeft niet gereageerd De atleetGevraagd om commentaar op het incident.

Wat was de reactie?

De spelers en staf van Bayern waren boos nadat de beslissing was genomen. Men zag Tuchel ruzie maken met Listkiewicz terwijl Mueller verhitte woorden uitwisselde met Marciniak.

READ  NFL Week 16-cijfers: Tom Brady van Pirates kreeg een "C" voor kerstoverwinning; Packers verdienen een "B+" voor het van streek maken van de Dolphins

“We zijn er bijna”, zei Tuchel na de wedstrijd tegen TNT Sports. “Een ongebruikelijke fout van de beste speler (Manuel Neuer) om gelijk te maken. Toen kregen we een doelpunt tegen met een zeer nipte beslissing in blessuretijd.

“Toen scoorden we een doelpunt. Een rampzalige beslissing van de grensrechter en de scheidsrechter. Het voelt uiteindelijk als verraad. Het was een enorme strijd, we lieten alles op het veld liggen en we waren er bijna moet Real Madrid feliciteren.

“De grensrechter zei: ‘Sorry’, maar dat helpt niet. En op dit niveau, om op het laatste moment de vlag zo dichtbij te hijsen. En de scheidsrechter moet ook niet fluiten. Hij ziet dat we de tweede hebben. bal, hij ziet dat we de bal naast slaan.”

“Het fluiten is een zeer slechte beslissing. Het is tegen het systeem. Het is een slechte beslissing van beiden en het is een ramp. Het is moeilijk te slikken, maar het is er.”

Tuchel was niet blij met de beslissing (Alexander Hassenstein/Getty Images)

In gesprek met beIN Sports voegde De Ligt toe: “De assistent-scheidsrechter zei tegen mij: ‘Het spijt me, ik heb een fout gemaakt.’” Uiteindelijk ben ik niet het type dat de scheidsrechter de schuld geeft van een nederlaag. Maar als het een regel is, is het een regel.”

Dus, wat zijn de regels?

Zoals de UEFA heeft uitgelegd In januari 2023 Na een Europese assistent-scheidsrechterscursus in Rome: “Als er tijdens een wedstrijd VAR aanwezig is, wordt assistent-scheidsrechters geadviseerd de vlag niet te hijsen als er een vermoeden bestaat van een mogelijke buitenspelsituatie.”

READ  Ronald Acuña Jr. slaat twee homeruns, Spencer Stryder slaat er elf voor de Phillies

Roberto Rossetti, hoofd scheidsrechters van de UEFA, voegde hieraan toe: “We hebben assistent-scheidsrechters nodig die hun traditionele vaardigheden uit het verleden kunnen laten zien. Nauwkeurigheid en precisie bij het beoordelen van buitenspel. Maar timing is nu een sleutelelement van het werk, omdat ze moeten weten wanneer ze moeten verhogen.” de vlag.”

“Als ze op het verkeerde moment de vlag hijsen, kunnen er problemen ontstaan ​​met betrekking tot de uiteindelijke beslissing. We hebben in het parcours hard gewerkt aan het concept van ‘delaying the flag’.”

Wat dan?

De overwinning betekent dat Real Madrid volgende maand in de finale in het Wembley Stadion tegen Borussia Dortmund zal spelen, nadat het Duitse team dinsdag Paris Saint-Germain met 1-0 versloeg in het Parc des Princes in de tweede etappe van de halve finales. 2-0 totale overwinning.

Deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 1 juni met de aftrap om 20.00 uur GMT (15.00 uur ET / 12.00 uur PT).