mei 7, 2024

Rosenqvist behoudt de pole met 0,01 seconde in de laatste race van McLaren

De snelle Zweed, die in 2024 het Meyer Schanck-raceteam zal versterken, leidde de “Gorilla Course”-flyer met een ronde van 1:06,6416 seconden op het 2,238 mijl lange parcours met 11 bochten op natuurlijk terrein.

Zes snelle kwalificatiewedstrijden

De spannende ontmoeting aan het einde van de Fast Six-sessie versloeg Scott McLaughlin van Team Penske met 0,0097 seconden.

Het bod van Rosenqvist was 4,9 seconden sneller dan de pole van Will Power van vorig jaar op de opnieuw geasfalteerde baan.

Scott Dixon van Chip Ganassi Racing was de enige die uitviel op een setje stijvere basisbanden, die een aantal ronden nodig hadden om op te bouwen. Met nog iets meer dan twee minuten te gaan in de sessie klokte de 43-jarige Nieuw-Zeelander 1:07.0171 seconden, waarmee hij zichzelf de snelste zette.

Dat was echter van korte duur, want hij werd uitgeschakeld door Penske’s Josef Newgarden, die 1 minuut en 06,7937 seconden klokte op de alternatieve, zachtere verbindingen.

Christian Lundgaard spande de spieren van zijn nr. 45 Rahal Letterman Lanigan Racing Honda tijdens de kwalificatie, waarbij zijn beste Fast Six-ronde op 1 minuut en 06,7478 seconden kwam voor zijn start op de derde plaats.

Newgarden zakte naar de vierde plaats toen het stof was neergedaald, voor Dixon.

Alex Ballou van Chip Ganassi Racing, die vorige week in Portland zijn tweede IndyCar-kampioenschap in drie seizoenen veroverde, kwalificeerde zich als zesde.

Top 12 kwalificatietoernooien

Balou zette de eerste competitieve recordronde neer van 1: 07.4701 seconden na drie minuten in de sessie. Lundgaard klom na één minuut op naar pole position met een ronde van 1: 07,2786 seconden.

Met nog vier minuten te gaan schoof Lundgaard voor Newgarden, Ballou, Pato Oward (Arrow McLaren), McLaughlin en Romain Grosjean (Andretti Autosport) op de transferplekken.

Rahal Letterman Lanigan Racing-rookie Juri Vips zat pas in zijn tweede weekend in IndyCar in een flyer en leidde halverwege de ronde met bijna 0,5 seconde met nog minder dan twee minuten te gaan, en sprong naar de top met een tijd van 1: 06.8300 seconden. Het duurde niet lang toen Balou naar de top klom, maar werd uitgeschakeld door Lundgaards prestatie van 1 minuut en 06,4610 seconden op een bank.

READ  Florida State Football Recruitment: Viersterren OT Lucas Simmons gaat werken bij Seminoles boven Florida, Tennessee

McLaughlin eindigde als tweede, voor Balu. Rosenqvist eindigde de sessie op de vierde plaats, voor Dixon en Newgarden.

De snelste ronde van Vips was genoeg om als snelste coureur niet door te gaan. Hoewel de Est als zevende eindigde, verliest hij bij de start van de race zes plaatsen door een niet goedgekeurde motorwissel. Rinus VeeKay van Ed Carpenter Racing, Power van Team Penske en Grosjean slaagden er ook niet in om op te schuiven.

Santino Ferrucci van AJ Foyt Racing eindigde als elfde in het peloton, maar een polestraf voor een niet-goedgekeurde motorwissel vóór de kwalificatie zorgde ervoor dat hij zes plaatsen verloor voor de race van morgen. O’Ward sloot af als 12e nadat hij tijdens zijn late poging een spin had gekregen.

Kwalificaties in de groepsfase

In Groep A zette Dixon – op een set basisbanden – zijn eerste competitieronde neer met een tijd van 1:07.6931 seconden en leidde de groep met nog zes minuten te gaan. Daarmee werd hij de eerste coureur die officieel het kwalificatierecord van 1:07.722 seconden verbrak. gehouden door het team van Helio Castroneves uit 2008. 2000.

Rosenqvist botste uiteindelijk tegen Dixon met een ronde van 1:07,6509 seconden. Vips sprong in zijn tweede weekend in de IndyCar naar pole position met een tijd van 1:07,1305 seconden op een groep wisselspelers.

READ  NL Centrale noten: Montas, Alzolay, Kardinalen

Slechts enkele seconden later kwam er een rode vlag met nog anderhalve minuut te gaan in de race, nadat Ryan Hunter-Reay van Ed Carpenter Racing de achterkant verloor bij het verlaten van bocht 11, waarbij hij ronddraaide en tot stilstand kwam op het voorste stuk.

Bij hervatting binnen een beperkte tijd mocht elke coureur één ronde proberen. Dixon schakelde over naar de zachtere alternatieven en zette de snelste ronde neer met een tijd van 1: 07.0002 seconden, gevolgd door Grosjean en vervolgens Phipps. Ferrucci, Rosenqvist en VeeKay completeerden de top zes om door te gaan.

De eerste rookie buiten was Agustín Canabino van Juncos Hollinger Racing, die als 13e zou starten met een tijd van 1: 07,4009 seconden. Tweevoudig Monterey-winnaar Colton Herta (Andretti Autosport), Alexander Rossi (Arrow McLaren) en Marcus Ericsson van Chip Ganassi Racing misten ook de race.

Rookies Tom Blomqvist (Meyer Shank Racing) en Benjamin Pedersen (AJ Foyt Racing) werden tweede, gevolgd door Hunter-Reay.

13 20 Ryan Hunter-Reay Dallara/Chevrolet 1’11.0620 4,0618 6

In Groep 2 begon Power de sessie met de motorkap omlaag vanwege een probleem met de motorregeleenheid, waardoor zijn kans om de baan op te gaan met een minuut werd vertraagd in een wedstrijd van 10 minuten.

Palo klom naar de top van de hitlijsten met een tijd van 1:07,9442 seconden in een reeks voorverkiezingen vóór de rode vlag met nog zeven minuten en 23 seconden te gaan nadat Helio Castroneves (Meyer Shank Racing) in bocht drie draaide.

Nadat de sessie was hervat, verving de bemanning van Ballou hem door wisselspelers terwijl hij in de pits wachtte. Ondertussen leidde McLaughlin het snelst voordat hij naar de tweede plaats zakte nadat Lundgaard 1:07.1921 klokte en daarmee het snelste tempo van het peloton wisselspelers neerzette. Lundgaard ging in de volgende ronde nog sneller en handhaafde zijn nieuwe record van 1: 06,8777 seconden.

READ  NIT verandert het selectieformat en zal in 2024 experimentele regels gebruiken: wat het betekent voor universiteitsbasketbal

Met nog minder dan een minuut te gaan haalde O’Ward een flyer tevoorschijn op 1 minuut en 06,8459 seconden in de rotatie om het baanrecord te resetten.

De race om in de top zes te komen ging verder, waarbij McLaughlin naar de tweede plaats sprong en Lundgaard versloeg naar de derde plaats. Newgarden maakte een dramatische late push om vierde te worden en versloeg Graham Rahal na een putt om de leiding te nemen. Ballou en Power eindigden als vijfde en zesde in de groep.

Rahal was de beste van de rest, net voor Marcus Ericsson, rookie van Chip Ganassi Racing. Kyle Kirkwood (Andretti Autosport) eindigde als achtste.

Callum Ilott kon zijn magische kwalificatierun van vorig jaar op Laguna Seca niet herhalen, toen hij als tweede startte. De Brit Junkos Hollinger Racing Chevrolet was negende. David Malukas miste ook de race en zal als 22e zijn laatste start maken voor Dale Coyne Racing met HMD voordat hij volgend jaar naar Arrow McLaren overstapt.

Devlin DiFrancesco (Andretti Steinbrenner Autosport) eindigde als 13e in de groep, voor Castroneves, die als 27e (laatste) zal starten in de race van zondag, die 95 ronden duurt.