mei 10, 2024

March Madness: Tennessee leidt met 18-0, achter Creighton in Elite 8-match tegen Purdue

Tennessee blies een close game open en kwam vrijdag in een gevecht terecht in de laatste momenten van een Sweet 16-match met Creighton.

Maar de Vols hielden laat stand voor een overwinning van 82-75 om door te gaan naar de Elite Eight.

De Bluejays en Vols waren verwikkeld in een heen-en-weer wedstrijd die Creighton tijdens de rust met 35-34 leidde. Toen namen de verdediging en het driepuntsschieten van Tennessee het over. De Vols kwamen op een run van 18-0 om een ​​achterstand van 39-37 vroeg in de tweede helft om te zetten in een voorsprong van 55-39.

Tennessee leek grotendeels onder controle na de explosie in de tweede helft. Creighton miste tijdens het rennen zes opeenvolgende schoten en draaide de bal twee keer om nadat hij hem in de laatste 15:05 van de eerste helft niet had omgedraaid. De BlueJays hebben geen antwoord op de agressieve verdediging van de Vols op de derde plaats De defensieve efficiëntie van KenPom aangepast.

Vervolgens zorgde hun defensieve ommekeer ervoor dat de Bluejays weer in de wedstrijd kwamen. Creighton schakelde over naar zoneverdediging die de aanval van Tennessee in de war bracht toen de Bluejays de achterstand terugbrachten naar drie punten. De 3-pointer van Stephen Ashworth verlaagde de voorsprong van 16 punten van Tennessee naar 65-62 met nog 4:44 over. Maar dat was zo dichtbij als Creighton maar kon krijgen.

Tennessee beëindigde de wedstrijd met 17-13 om de overwinning veilig te stellen en de nr. 1 zaad Vols tegen nr. 1 Purdue te plaatsen in de regionale finale van het Midwesten. In de matchup zal Purdue's elite-aanval, die op de derde plaats staat in aangepaste aanvalsefficiëntie, het opnemen tegen de geroemde verdediging van Tennessee.

READ  Volgens het rapport zullen de Packers naar verwachting overwegen om Aaron Rodgers in 2023 in te ruilen voor het AFC-team

De volledig Amerikaanse kandidaat Dalton Knecht steunde de aanval van Tennessee. Hij noteerde 24 punten, vijf rebounds, vijf assists, twee steals en één block zonder omzet te begaan. Point guard Zachay Ziegler had 18 punten, zes assists en vier rebounds terwijl hij slechts één omzet beging. Josiah Jordan James voegde 17 punten toe terwijl hij 3 van de 5 driepuntspogingen sloeg. Hij draaide de bal niet om.

De schaarste aan verkopen is het onderwerp geweest van volumes. Ze hebben er die nacht slechts vier gepleegd. Hun balveiligheid gecombineerd met een inspanning van 11 uit 24 (45,8%) vanuit een driepuntsbereik bleek voor Creighton te veel om te overwinnen.

Creighton had een sterke nacht vanaf grote afstand terwijl hij 11 van de 23 (47,8%) van buiten de boog neerschoot. Baylor Sherman leidde de wedstrijd met 25 punten en zes rebounds, terwijl hij 4 van de 9 vanaf grote afstand schoot. Ashworth voegde 16 punten toe, terwijl Ryan Kalkbrenner 14 punten en zeven rebounds had. Big East-aanvaller Trey Alexander had elk 13 punten, zeven rebounds en zes assists. Maar hij worstelde zich van het veld tijdens een nacht van 3 van 12.

Uiteindelijk kreeg de balbeveiliging van Tennessee nog negen schoten vanaf de vloer (67-58) en bleek het verschil in de wedstrijd. De negen omzetten van Creighton zouden normaal gesproken niet opmerkelijk zijn, maar ze verdubbelden het aantal van Tennessee.

De Elite Eight-ligplaats in Tennessee is pas de tweede in de programmageschiedenis en de eerste sinds 2010.