april 27, 2024

Kroatië schopt Brazilië na strafschoppen uit het WK

Al Rayyan, Qatar – Gedurende 45 minuten, daarna 90, daarna nog eens 15 minuten, probeerde Brazilië alle gereedschappen uit hun omvangrijke arsenaal: teen- en hielpokes, zacht gebogen rollers en slides aan de buitenkant van de voet. Naarmate de frustratie toenam, draaide het om enkele van de donkere kunsten van het voetbal: duiken en zwaaien, shirt trekken en duwen, en een beroep doen op de scheidsrechter voor gerechtigheid.

Niets van dat werkt. Kroatië had een bankschroef in een vuurgevecht getrokken en vrijdag meer dan twee uur lang stilletjes en methodisch druk uitgeoefend op de levens en vreugden van Brazilië. Kroatië, tegenstanders zouden inmiddels moeten weten, zal het WK niet zonder slag of stoot verlaten.

De Brazilianen scoorden een laat doelpunt. De Kroaten antwoordden later met een antwoord. De wedstrijd ging naar een penalty shootout. En pas toen, met acht snelle tie-breakers na 120 minuten, kon het voorbij zijn.

Kroatië was op weg naar de halve finales. Brazilië was op weg naar huis. seconde.

“Voor mij is Brazilië voetbal en voetbal is Brazilië”, zei Borna Sosa, de verdediger van Kroatië. “Verslaan tegen Brazilië is waarschijnlijk het beste gevoel ooit.”

Brazilië arriveerde vorige maand in Qatar met het unieke doel dat ze zich bij elk WK stelden: het winnen. Vijfvoudig WK-kampioen, een land dat gelooft dat het evenveel aanspraak kan maken op suprematie in de sport waar het van houdt, manoeuvreerde Brazilië door zijn eerste drie wedstrijden op cruise control. Zijn vooruitgang was nooit twijfelachtig na het winnen van zijn eerste wedstrijd met ster Neymar in de line-up en het overlopen van de volgende twee terwijl hij buiten zat met een enkelblessure.

Zijn gebruikelijke branie keerde maandag terug, met een 4-1 overwinning op Zuid-Korea, gekenmerkt door uitstekende passes, dansbare doelpunten en de jaarlijkse voorspellingen van het land die in de lucht werden gereset.

toegeschreven aan hem…Justin Setterfield/Getty Images

Toen vrijdag alles mis begon te gaan, toen Brazilië door een doelpunt van Neymar in de verlenging op voorsprong kwam, slaakten spelers en het land een zucht van verlichting. Maar plotseling ging alles mis: het gelijkspel van Kroatië, het verlies van de strafschoppenserie, de exit in de kwartfinale in plaats van een mogelijke date met Argentinië in de halve finale op dinsdag.

READ  Braves-ster Ronald Acuna Jr. schrijft MLB-geschiedenis met zijn 40e gestolen honk in de overwinning tegen de Guardians

“De fout is dat het voetbal is”, zei Alisson, de doelman van Brazilië. “Alles kan gebeuren.”

Veel fans en enkele journalisten gaven de Braziliaanse coach de schuld van de nederlaag. Na de wedstrijd belde hij op door te zeggen dat hij al had besloten zijn positie op te zeggen. Anderen keerden zich gewoon de rug toe.

“Ik zie deze trofee niet meer”, zegt Andressa Valentim, 26, een bosbouwkundig ingenieur die zat te snikken in een café in Brasilia na het verlies. “Voor mij is het voorbij.”

Kroatië had zich een weg gebaand naar de finale van de laatste editie, in Rusland in 2018, door drie wedstrijden te overleven die tot verlenging gingen, en door maandag al de strafschoppenserie in Qatar tegen Japan te winnen.

“Als het gaat om strafschoppen, worden we de favorieten”, zei de Kroatische coach Zlatko Dalic via een tolk na hun overwinning op Brazilië. “Het was alsof onze tegenstanders de wedstrijd op dat moment al hadden verloren”, zei hij.

De weg ernaar toe was stabiel, maar niet recht. Kroatië leek geen touw meer te hebben aan het einde van de eerste verlenging, toen Neymar een razendsnel tempo maakte en ging scoren, waardoor Brazilië een welverdiende, zij het vertraagde, voorsprong kreeg. De fans ademen uit. Haar natie deed dat ook.

Maar ook daar antwoordde Kroatië op: een tegenaanval in de 117e minuut, een pass vanuit het niets naar het midden, een krachtig schot van Bruno Petkovic van richting veranderd om de stand gelijk te trekken. Het was pas toen dat de kwartfinale van het WK van het team, puntloos na twee helften en niet meer na twee verlengingen, bereikte waar veel van de wedstrijden van Kroatië nu eindigen: een penalty shootout.

READ  NFL 2023 playoff-foto: AFC- en NFC-klassement bijgewerkt, en playoff-scenario's voor week 16

Tegen die tijd hadden zelfs de Brazilianen misschien het einde aangevoeld dat op het punt stond te komen.

toegeschreven aan hem…Alex Grimm/Getty Images

Vier Kroaten stapten kalm op en zetten strafschoppen om. Twee van de Brazilianen – Rodrygo, die als eerste ging, en Markinhos, die als laatste ging – deden dat niet.

Op deze manier werd Brazilië, dat met minder dan 30 minuten te gaan met één voet voorsprong had in de halve finale, uitgeschakeld.

Kan het bijna niet geloven. Marquinhos viel vlak voor de strafschopstip op zijn knieën en liet zijn voorhoofd op het gras rusten. Neymar, die nooit zijn strafpoging in de strafschoppenreeks wist te nemen, legde zijn handen voor zijn gezicht op het middenveld, ging omhoog en beet op zijn kraag, waardoor hij een ongelovige blik kreeg. Thiago Silva kwam naar hem toe en gaf hem een ​​kus op de rekening. Daniel Alves arriveerde met een knuffel. Er rolde een traan over de wang van Neymar.

Aan de andere kant van het veld sprintten brabbelende Kroaten alle kanten op om doelman Dominik Levakovic heen, die een Rodrygo-penalty redde en Marquinhos dwong te proberen zijn eland af te snijden.

Het ongeslagen team, Kroatië, neemt het volgende week in de halve finale op tegen de winnaars van de tweede wedstrijd van vrijdag tussen Argentinië en Nederland. Reserveer wat extra tijd als je van plan bent om te kijken.

Brazilië kan niet zeggen dat ze niet alles hebben geprobeerd om te winnen. Toen Vinicius Jr., Richarlison en Rafina Levakovic niet konden passeren, werden Anthony, Rodrigo en Pedro gestuurd om het te proberen. Toen Neymar eindelijk een manier vond om zich te kwalificeren, duurde de voorsprong slechts ongeveer 15 minuten. druk terug. De uitgangsdeur doemde op.

READ  De Red Sox en Montgomery hielden begin februari een bijeenkomst via Zoom

De strafschoppenreeks van de Kroaat was even klinisch als zijn bredere uitvoering methodisch was. Nikola Vlasic ging naar links. Lavro Mager ging door het midden. Luka Modric schoot hoog. Mislav Orsic schoot laag.

Toen Marquinhos een moment later krachtig zijn poging naast de linkerpaal testte, werd het veld al snel overspoeld met kleuren van mensen die nog steeds probeerden uit te zoeken wat er net was gebeurd. De Brazilianen, favorieten die hun beroemde gele truien aantrokken, op hun plek stonden of aan de kant zaten, legden zich neer bij het feit dat het land nu nog eens vier jaar zou moeten wachten om zijn recordaantal van vijf WK-titels aan te vullen.

toegeschreven aan hem…Adrian Dennis/AFP – Getty Images

Het Kroatische rood-witte feest was toen overal, een willekeurige zee van vlaggen, knuffels, shirtloze mannen en kinderen die over het veld renden. Een van de kinderen van Modric sprong in zijn armen. Lovren ging met een van zijn handen wandelen. En op het middenveld maakten Leonardo en Manuela Perisic, zonen van de Kroatische aanvaller Ivan Perisic, een honingzoete lijn naar de middencirkel, richting Neymar, die in een betraande omhelzing was gewikkeld met een van zijn teamgenoten.

Een medewerker uit Brazilië kwam tussenbeide om Leonardo te ontwijken en stak zijn arm uit om te suggereren dat het misschien niet het juiste moment was. Maar Leonardo trok de aandacht van Neymar en de Braziliaan draaide zich naar hem om. De jongen en de ster hielden elkaars hand vast. Neymar omhelsde het hoofd van de jongen. Ze wisselden een kort woord. Toen gingen ze uit elkaar, de jongen rende weg met zijn zus, terug naar de Kroatische festiviteiten. Neymar ging snel naar de kleedkamer, op weg naar weer een lange wachttijd.

James Wagner droeg verslag uit van Al Rayyan en Andre Spigariol uit Brasilia.