mei 21, 2024

Koninkrijksrelaties

Dagelijks meer nieuwsberichten dan enige andere Nederlandse nieuwsbron over Nederland.

Een echte krachtpatser van pc-gaming, in een handheld-apparaat

Een echte krachtpatser van pc-gaming, in een handheld-apparaat

Ik was, en ik ben blij om toe te geven, een Steam Deck-scepticus. De geschiedenis van Valve met hardware lijkt veel op de geschiedenis van Captain Ahab met Moby Dick. Hoewel iedereen gepassioneerde voorstanders heeft, kunnen Steam Controller, Vive VR en Steam Link als een enorm succes worden beschouwd. En hier zijn ze weer, proberen een nieuwe niche voor hardware te pushen, maar deze keer is het duidelijk erg ambitieus: van een pc iets groters maken dan een switch.

Als iemand die sinds de eerste download voornamelijk games op pc heeft gespeeld Ultima Onderwereld II Op een 33MHz 486 met 4MB RAM leken de beloften van Valve’s Steam Deck vergezocht. In de afgelopen 30 jaar waren de mogelijkheden van de pc altijd minstens één stap voor op de markt voor gaminghardware, soms zelfs zes. Er is een reden waarom een ​​machinedoos zo groot is als een kleine boekenplank: geen troostEn hij heeft al die ruimte nodig voor… je weet wel, veel hamsterwielen. (je bent welkom in digitale gieterij.) Een handheld-apparaat dat doet alsof het hetzelfde kan, lijkt belachelijk als het soort opschepperij dat plat op zijn gezicht zou vallen wanneer het wordt afgevuurd. Oh boy, daar had ik het mis. Dit ding is Machine.

Valve stuurde me het mid-range model, de 256GB, die alleen het antireflectiescherm en de extra-zwaartekracht NVMe SSD voor de 512GB-versie mist. Wat je ook krijgt, zelfs met de ultracompacte 64GB eMMC-architectuur met minimale specificaties (installeer een halve game!), krijg je dezelfde daadwerkelijke gameplay-technologie binnenin. Je hebt een aangepaste “Zen 2 RDNA 2”-processor van Valve en AMD, dezelfde 16 GB RAM en een LCD-touchscreen van 1280 x 800. Als dat jou ook het meest mist, laten we het dan beperken tot wat echt belangrijk is: is het genoeg om games uit te voeren?modern toch? Welk antwoord is zeker ja.

READ  Generatieve AI 'zal de aard van wat we doen veranderen'

Maar er is een subtielere vraag die beantwoord moet worden: is het een bevredigende manier om computerspelletjes te spelen? Dit antwoord is nauwkeuriger.

Steam Deck is in de lucht... een game?  Ik heb geen idee van welk spel dan ook.  Hoewel het er erg saai uitziet.

afbeelding: klep / kotaku

Ik dacht, ja, nou, het zou niet aangaan Horizon Zero Dawn of God van de oorlog, maar daar kan ik mee leven – als iemand met een voorliefde voor low-spec indie-games, kan dit een geweldig apparaat zijn om te spelen zonder aan mijn bureau te hoeven zitten. Maar, gewoon om te zien, het eerste dat ik erop installeerde, was de pc-versterkte Guerilla-poort van de PlayStation 4 Horizon Zero Dawn. Ik wilde een idee krijgen van de beperkingen, en kwam er toen meteen achter dat het er geen leek te hebben.

Het ging belachelijk. En dit was niet aangevinkt, had alle functies en beperkte de game niet tot de originele 30 frames per seconde. Ik struikelde een paar keer toen ik voor het eerst uitkwam (Steam bracht automatisch mijn laatst opgeslagen gameplay naar mijn bureaublad, zonder me te vertellen dat het het deed), maar haalde toen zichzelf in, geen stotteren terwijl ik met vier machines vocht, vergezeld van zes karakters Althans, in de vreemde gamewereld. Als ik de game rechtstreeks op mijn deck zou spelen, zou ik de framesnelheid zeker op 30 zetten, alleen maar om een ​​soepelere ervaring te garanderen. En aangezien dat is wat op PlayStation werd gespeeld, is dat geen probleem.

Maar is dit? computer spel? (Natuurlijk is dat zo, ga overboord met de racefreak van je pc.) En hoe zit het met iets dat in wezen een pc voor alle pc’s is? hoe zit het met…Total Warhammer III? Ik ging het installeren, om te zien wat er mogelijk was met alternatieven voor muizen met trackpad, en ik weigerde gewoon. “Niet ondersteund.” Dit is eerlijk gezegd niet wat ik had verwacht. Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn om redelijk te spelen, zeker, maar niet actief, zelfs niet tegen proberen. Het waarschuwingsbericht dat knippert tijdens het proberen zegt echter: “De grafische instellingen van deze game kunnen niet worden geconfigureerd om goed te werken op Steam Deck.” De Grafische afbeeldingen? Hé. Total Warhammer II Het kan gespeeld worden, hoewel je moet worden gewaarschuwd dat het een inspanning kan zijn. Toen dacht ik, nee, laten we heel dom zijn, en bewezen Stellar. Nogmaals, The Deck waarschuwde me dat het complexe, door een muis geleide strategiespel Paradox waarschijnlijk niet goed paste, maar beschreef het als “speelbaar”.

Kijk, de duidelijke waarheid is dat ik dit koos om te proberen het te breken. Maar wauw, serieus, dit is echt “speelbaar”. Allereerst werkt het juiste trackpad perfect als een muis, evenals op een laptop, ondanks zijn kleine formaat. (Toen, tot mijn verbazing, struikelde het linkerpaneel over in- en uitzoomen, wat geweldig is.) Maar wat ik niet had verwacht, was dat het touchscreen zo’n efficiënte optie zou zijn. Het is niet perfect, en het spel verwijdert duidelijk de muisaanwijzer niet wanneer het wordt gebruikt, maar het werkte het grootste deel van de tijd om op zeer kleine UI-tegels te klikken. Een bewuste poging om een ​​spel te vinden dat helemaal niet zou moeten werken, toonde aan dat dit een legitieme machine is, zelfs voor RTS-spellen. Niet perfect, hoewel het een stuk beter is dan het zou moeten zijn.

Het Steam Deck speelt Stellaris, op een houten tafel.

Foto: Kotaku

Natuurlijk zijn er problemen. Zoals je misschien al hebt gehoord, is de batterij de grootste. Er is geen manier om eroverheen te komen hoe arm het is, zelfs als iets beters onmogelijk zou zijn.

Vanuit het oogpunt van mijn luddite lijkt het buitengewoon indrukwekkend dat je in de eerste plaats iets zou kunnen hebben dat in staat is om high-end AAA-games op een batterij te spelen. Ik ben erg gewend om massale game-minificatie op Switch te accepteren, simpelweg omdat Hij is Het zweeft in mijn hand zonder dat er een draad uit de muur steekt, dus het is een prestatie om het dek de meest middelmatige twee uur te laten draaien. Het feit blijft echter dat het onmogelijk is niet Om het qua draagbaarheid te vergelijken met de transformator.

Mijn verwachting is dat mijn Nintendo-laptop de hele treinreis betrouwbaar meegaat, en misschien wel het belangrijkste is dat hij zichzelf oplaadt via een USB-kabel die in een goedkope powerbank zit terwijl ik hem gebruik. The Deck, speelt zoiets als God van de oorlog, bracht me amper bij de volgende halte, en hij beschimpte me toen ik probeerde hem op te laden met een standaard USB-kabel en niet met een scharnierende stekker van 45 W. Een hoogwaardige 45W+ powerbank zou dit uiteraard doen, dus het lijkt een (dure) toekomstige investering.

Maar voor mij is het grootste probleem Steam-ruis. Niet de Deck-interface, die goed is maar een stuk beter kan, maar het account zelf. Ik heb, net als alle normale mensen, altijd Steam op mijn pc. Ik heb ook altijd twee of drie games op de achtergrond. (Eerlijk gezegd, als je dat niet altijd hebt) Tamity of Pictopix Permanent op je bureaublad, ik vind het moeilijk om te zien hoe onze vriendschap kan duren.) Steam Deck is niet Hier blij mee. Je wilt je Steam-account niet op twee plaatsen gebruiken en als je op je deck begint te spelen, word je automatisch uitgelogd op je computer.

Het idee om gameplay op het ene apparaat op te pikken nadat je van het andere bent weggegaan, blijft bestaan. Cloudopslag betekent dat u de voortgang en dergelijke kunt bijhouden. Maar het is een leuke ervaring om je wachtwoord opnieuw in te voeren en vervolgens een Steam Authenticator-code van je telefoon te krijgen, en hopelijk nog steeds de game die je hebt laten draaien.

Natuurlijk begrijp ik dat dit op zijn plaats is om de onuitsprekelijke gruwel te voorkomen van iemand die zijn Steam-account deelt met een vriend, want dat zou de moderne samenleving ten val brengen en alle pups tegelijk doden. Maar hier voorkomt het dat je je Steam-account op een heel normale manier gebruikt. Het lijkt heel duidelijk dat er een manier moet zijn om uw bureaublad op uw computer op te nemen en ze gelukkig naast elkaar te laten bestaan. Ja, dit kan worden uitgebuit, maar goede jus, ik denk dat Valve de centen van verloren inkomsten daaruit zal afhandelen. (Verdorie, zelfs hebzuchtige Nintendo-klootzakken lieten me mijn account tegelijkertijd op twee adapters draaien, gewoon om te controleren of hetzelfde spel op beide tegelijk wordt gespeeld.) Dit lijkt iets dat vrij snel moet worden aangepakt.

Stoomplatform als Horizon Zero Dawn, van bovenaf gezien.

Foto: Kotaku

Uiteindelijk, en voor mij het belangrijkste, is de echte test hoe het Steam Deck aanvoelt als je aan het spelen bent als je op de bank kruipt? Als er niets anders is, is dit apparaat dan niet zo ontworpen dat ik computergames kan spelen (die altijd de belangrijkste bron van gaming-entertainment zijn geweest) zonder dat ik aan mijn bureau hoef te zitten? De banktest is de test die je hard nodig hebt.

Hier lijkt mijn grootste probleem met het apparaat relevanter te zijn: de analoge sticks. Ze zijn gewoon te luid. Het is een vreemde ervaring om deze enorme rechthoek vast te houden, omdat je acht vingers natuurlijk op de acht rug- en schouderknoppen terechtkomen, maar je duimen strekken zich dan uit om te spelen. Ik ben het gewend, maar nooit helemaal tevreden, en het is vreemd dat het überhaupt zo is geregeld. Het voorpaneel van de machine heeft als voordeel dat de “Steam” en “…” knoppen aan de bovenzijde kunnen zitten, dan zijn de analoge pads en de trackpads naar beneden veranderd. Eerlijk gezegd is de belangrijke Steam-knop lastig te vinden zonder te kijken, en het zou ook hebben geprofiteerd van de afweging. Ik vermoed sterk dat we zo’n converter in de tweede iteratie zouden kunnen zien.

Ik zou zeggen dat hij in The Couch Test een stevige pass krijgt, maar er is ruimte voor verbetering. Ik heb op een avond een heerlijk uur of twee doorgebracht met het spelen van een third-person actiegame (sorry dat ik raar ben, het is verboden), die perfect past bij de bedieningselementen van de console, en deed me alleen maar denken aan het zoemen en puffen van fans. Het zat niet op mijn schakelaar.

“Maar waarom niet de veel goedkopere switch gebruiken?!” Je huilt wat agressief. Nou, ik antwoordde: ja, daar komt veel bij kijken. Behalve dat ik vijftig miljoen geweldige pc-games op mijn Steam-account heb die nog nooit een Switch-versie hebben gehad, en ik speel ze graag. Maak je geen zorgen over het punt dat dit een veel krachtigere machine is, in staat om meer grafisch indrukwekkende games te spelen. Het is die hele reeks van de grootste selectie indiegames, samen met een echt bevredigende manier om de nieuwste megagames onderweg te spelen.

Stoomdek, van achteren gezien.

afbeelding: klep / kotaku

Ik realiseer me keer op keer de fout gemaakt om switch te vergelijkenEn ik besef hoe nutteloos dat is. Maar de waarheid is dat wanneer je een houten set vasthoudt, je je geest er niet van kunt weerhouden om rechte lijnen te tekenen. Nu er meer indiegames hun weg vinden naar Nintendo-handhelds, is er een directe vergelijking te maken. Echter, dit Hij is Een heel andere machine met heel andere ambities. En in hun interview verraste Steam Deck me echt.

Valve heeft het echt gedaan. Ze hebben een stuk hardware gemaakt dat aanvoelt alsof het zijn primaire doelen bereikt. Ondanks mijn scepsis kan ik niet ontkennen dat dit een laptop is die bijna alles op je Steam-account kan draaien. Er zijn compromissen, want die zijn er natuurlijk, maar… ja, die waren er.