april 19, 2024

Damian Lillard scoorde een carrière-beste 71 punten achter 13 driepunters

Damian Lillard bereikte franchise- en carrièrehoogtes met 71 punten en 13 driepunters, en de Portland Trail Blazers bereikten een voorsprong van twee wedstrijden met een 131-114 overwinning op de Houston Rockets op zondagavond.

Lillard werd de achtste andere speler die 70 punten scoorde in de geschiedenis van de NBA. Op 32-jarige leeftijd is hij de oudste speler in de geschiedenis van de NBA met een spel van 70 punten en de enige speler van 30 jaar of ouder die deze prestatie heeft bereikt, volgens ESPN Stats & Information Research.

Lillard bracht Cleveland’s Donovan Mitchell gelijk voor de meeste punten in een wedstrijd dit seizoen nadat Mitchell ook 71 scoorde in een overwinning op Chicago op 2 januari. Lillard brak zijn eigen franchisemarkering met 61 punten, wat hij twee keer deed, in een 3-pointer met 4:42 over die ook zijn carrièrerecord met 3 seconden overtrof in een wedstrijd met 11.

Lillard’s 13 driepunters waren één minder dan het NBA-record van Klay Thompson van Golden State in 2018. Thompson’s collega Warriors Stephen Curry (2016) en Chicago’s Zach LaVine (2019) waren ook in totaal 13.

In de laatste minuten staat het publiek in het Moda Center op, telefoons nemen het moment op en scanderen “MVP! MVP!”

Lillard verliet de wedstrijd met nog 44 seconden te gaan en bracht Mitchell en Elgin Baylor (1960) en David Robinson (1994) gelijk voor de achtste meeste punten in een wedstrijd in de geschiedenis van de NBA. Wilt Chamberlain heeft het Major League-record met 100 treffers voor Philadelphia tegen New York op 2 maart 1962 in Hershey, Pennsylvania.

READ  Eli de la Cruz riep de Reds op

Lillard scoorde in de eerste helft 41 punten en acht driepunters. Het was Lillard’s carrière hoog in de helft en de meeste punten in een helft van een speler in de competitie dit seizoen. Hij had er 50 aan het begin van het vierde kwartaal.

Zondag was ook Yard’s vijfde wedstrijd met 60 punten in zijn carrière, waarmee hij een gedeelde derde plaats in de geschiedenis van de NBA brak. Alleen Chamberlain (32) en Kobe Bryant (6) hebben er meer, blijkt uit onderzoek van ESPN.

Lillard heeft 15 wedstrijden met 50 of meer punten, de zesde in de geschiedenis van de NBA.

Jerami Grant voegde 13 punten toe voor de Blazers, die er maar liefst 23 leidden. Portland maakt deel uit van een groep van achtenzestig conferentiekampioenen met slechts vier overwinningen die strijden om playoff-plaatsen.

Alperin Sengon had 17 punten en 10 rebounds voor de Roots en eindigde als laatste in de Western Conference met in totaal 13 overwinningen en negen opeenvolgende nederlagen.

Houston stond met 102-88 achter op weg naar het laatste kwart, maar scoorde de eerste zes punten van de periode om de voorsprong te dichten naar 102-94. Grant’s 3-pointer voor Portland verlengde de marge naar 108-98.

Lillard 3, zijn 11e nacht waarin hij een record bereikte in zijn carrière, maakte er 113-103 van met 6:43 over. Hij voegde een hoekworp op drive en een vrije worp toe. Houston kon het gewoon niet inhalen.

Lillard begon nadat hij was uitgerust voor de 133-116 nederlaag van Thursday Night tegen Sacramento. Hij deed afgelopen weekend mee aan de NBA All-Star Game en won de 3-Point Contest.

READ  Novak Djokovic zegt dat hij "emotioneel gebroken" was na het winnen van de Australian Open

Maar Portland bleef achter zonder centrum Yusuf Nurkic (linkerkuit) en doelman Anfernie Simmons (rechterenkel).

De Blazers hadden na een kwart een voorsprong van 31-30, aangevoerd door Lillard’s 16. Portland breidde de voorsprong uit naar 50-39 nadat Lillard een persoonlijke run met 9-2 had gemaakt tegen de Rockets, waarmee hij het afsloot met een 35-voet driepunter. .

De Blazers schoven in de eerste helft met 73-58 op en Lillard was de tiende speler sinds het seizoen 1996-1997 met meer dan 40 punten in de eerste helft.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.