april 26, 2024

Koninkrijksrelaties

Dagelijks meer nieuwsberichten dan enige andere Nederlandse nieuwsbron over Nederland.

Chelsea 0-0 Liverpool: redden zonder Van Dijk en aanvoerder Kante schittert

Chelsea en Liverpool speelden met 0-0 gelijk op Stamford Bridge in de Premier League in een paar spannende dagen voor beide clubs. Met zaakwaarnemer Bruno Saltor die de leiding nam na het ontslag van Graham Potter bij Chelsea, pakten de gastheren een punt en bleven op de 11e plaats. Ondertussen voerde Liverpool zes wijzigingen door ten opzichte van het team dat met 4-1 verloor van Manchester City, waarbij Virgil van Dijk de wedstrijd miste wegens ziekte. Ze blijven op de achtste plaats staan, een punt achter Aston Villa.

Hier splitsen onze schrijvers de belangrijkste gesprekspunten van de game op…

Hoe bleef ik (weer) doelloos?

Vier en een halve wedstrijd. geen doelen. In bijna acht uur voetbal.

Dit geldt ook voor de FA Cup- en League Cup-finales van 2022 – beide beslist door strafschoppen – die naar verwachting voorzichtiger wedstrijden zullen zijn waar fouten of individuele kwaliteit leiden tot cruciale doelpunten.

Maar de statistieken zijn belachelijk. Het laatste doelpunt in een wedstrijd tussen die twee partijen kwam van Christian Pulisic – die sindsdien slechts vijf keer scoorde voor Chelsea – in januari 2022.

Hij scoorde in de blessuretijd van de eerste helft voor een 2-2 gelijkspel, dus de tweede helft van die wedstrijd en de wedstrijd van vanavond en de drie wedstrijden ertussen, hier zijn de cijfers: Gezamenlijk 113 schoten ter waarde van 11,87 verwachte doelpunten, met 19 “hoge kansen”, zoals gedefinieerd door Opta.

Het is pas de derde wedstrijd tussen twee Engelse topclubs die vier keer op rij doelpuntloos eindigen (na Everton v Liverpool van 1974-75 en Arsenal v QPR van 1992-94).

In de tweede helft van vanavond waren er slechts vijf schoten gecombineerd – twee op doel – van de 45e minuut tot de 75e minuut, wat de grote aanvalsproblemen weergeeft die beide teams dit seizoen hebben gehad.

Chelsea moet de positie van Havertz veranderen

Potter mag dan veel verkeerd hebben gedaan bij Chelsea, maar hij heeft één ding goed geregeld: Kai Havertz mag niet de nummer 9 zijn.

Bij Bayern Leverkusen – die aan het einde van het seizoen 2018/19 een stint had en dezelfde 3-4-3 speelde die Chelsea gebruikte – was hij effectief in het maken van passes vanuit de verdediging en het spelen tussen de linies. Neem hier zijn afgekeurde doelpunt – een uitstekende pass van diep voor een steekpass, maar hij slaagde er niet in Alisson te raken en de rebound raakte zijn arm.

READ  Leiders schoten de derde verdedigingslinie van coach Sam Mills neer en verbeterden Jeff Zgonina

Hij scoort doelpunten met het hoofd, wat kenmerkend is voor een nummer 9-speler, maar er is geen reden waarom hij niet dieper kan spelen en voorzetten op dezelfde manier kan aanvallen. Havertz is beter in de helft van de ruimte, dieper en waar hij acties kan koppelen, in plaats van achter de verdediging aan te rennen en te duelleren met verdedigers.

Zelfs tegen een zwakke backline van Liverpool worstelde hij voor dreiging en raakte hij het doel slechts met een van zijn drie schoten in de eerste helft, waarbij hij met name één te wijd trok met tijd en ruimte.

Potter zei vorige maand dat Havertz “nog jong is en op veel posities kan spelen. Hij loopt nu waarschijnlijk niet voorop, hij staat achter de linie en dat is waarschijnlijk zijn beste positie.” Laat het zien UEFA Champions League Ronde van 16 terugwedstrijd tegen Borussia Dortmundtoen hij op nummer 10 speelde en Raheem Sterling de leiding had.

Liam Tharm

Jota ziet er niet comfortabel uit aan de rechterkant

Is het tijd om je zorgen te gaan maken over de doelpuntendroogte van Diogo Jota?

De spits speelde 31 wedstrijden zonder te scoren voor Liverpool. En die reeks gaat terug tot vorig jaar, toen hij voor het laatst scoorde tegen Manchester City in een 2-2 gelijkspel in de Premier League.

Tegen Chelsea startte Jota op rechts, waarbij Mohamed Salah op de bank zakte. De Portugese international had moeite om mee te doen en zag eruit als een speler die geen vertrouwen had voor het doel – net als Liverpool in het algemeen.

Bij één gelegenheid werd hij door Curtis Jones in het strafschopgebied gespeeld en in plaats van onmiddellijk een schot te nemen, maakte hij een aanraking waardoor Mark Cucurella kon herstellen.

Later leek Jota soms wat plezier te vinden toen hij dieper zakte om de bal te verzamelen en de aanvaller van Liverpool te voeden. Maar die momenten waren er maar weinig tussen. Eenmaal in Salah schoof Jota naar het midden, maar had nog steeds moeite om de wedstrijd te beïnvloeden.

READ  76ers' Harden bezoekt een slachtoffer van een schietpartij in Michigan

Jota keerde in februari terug na een blessure van vier maanden. Liverpool hoopt binnenkort die roest voor het doel van zich af te schudden. Hij kan dit seizoen immers bogen op zeven assists uit 17 wedstrijden.

Caoimhe O’Neill

Canty laat zien wat Potter heeft verloren

Potter moet ook gewenst hebben dat hij Canty langer dan 33 minuten had gebruikt.

De Fransman had al een ernstige hamstringblessure opgelopen, die hem zeven maanden out zou houden, tegen de tijd dat Potter in september Thomas Tuchel verving als hoofdtrainer.

Elk team zou zo’n prestatie van wereldklasse een paar weken erg missen, laat staan ​​het overgrote deel van de campagne.

Kante begon zijn comeback als invaller in wat Potter’s laatste wedstrijd als hoofdtrainer bleek te zijn in een 2-0 nederlaag bij Aston Villa op zaterdag.

Bruno besloot niet alleen Kante in het eerste elftal te benoemen tegen Liverpool, maar de interim-coach maakte hem ook aanvoerder. En de Franse international was vanaf het begin een absolute ergernis, hij droeg de middenvelders van Liverpool en gunde ze geen moment rust.

Nu Bruno een middenveld met drie man in dienst heeft, heeft Kante toestemming gekregen om hoog op het veld te drukken. Hij won een vrije trap binnen twee minuten. Kort daarna was het echter zijn tackle die tot een aanval leidde, wat leidde tot een schot van Mateo Kovacic van de lijn.

Hoewel je kon zien dat de 32-jarige nog niet op topsnelheid kon rennen, was hij snel genoeg. Dit omvatte het goedmaken van een zeldzame fout bij het weggeven van de bal – in een mum van tijd was hij degene aan de rand van het Chelsea-gebied om het gevaar teniet te doen toen Liverpool een redding maakte.

Kort na het begin van de tweede helft zorgde zijn elegante aanraking ervoor dat Kovacic opnieuw binnendrong voor wat een setgoal leek te zijn, alleen voor de Kroaat om het over de lat te slaan.

READ  NFL 2024 free agency: Kirk Cousins ​​​​naar Falcons, Christian Wilkins naar Raiders en meer nieuws, rapporten en geruchten

Maar het was duidelijk dat hij een belangrijke reden was waarom Chelsea zo lang domineerde. Geen wonder dat de club zou proberen om hem een ​​nieuw contract te laten tekenen – en waarom ze ervoor kozen om hem niet te vervangen voor een staande ovatie in de 69e minuut.

Simon Johnson

Aanpassing zonder Van Dijk

Liverpool zag er vanaf het begin beverig uit op de rechtsback. Het zal niemand verbazen die hen dit seizoen heeft zien verdedigen. Vroege doelpunten maken en worstelen om de nul te houden was meedogenloos moeilijk.

Een nul op Stamford Bridge is echter niet het slechtste resultaat, vooral gezien de slechte prestaties van Liverpool in het weekend toen ze verloren van City.

Van Dijk heeft geen vintage seizoen, dus hoe zou Liverpool het zonder hem doen? Chelsea leek het meest kansrijk om te scoren en de ploeg van Klopp zag er schrikbarend open en onsamenhangend uit toen ze aanvielen.

Er is dit seizoen ook een gevoel van shock en clowneskheid in de verdedigende stijl van Liverpool. Hun onwankelbare vertrouwen ging over de verdedigingslinie. Ze zagen er ongemakkelijk uit en hadden Alisson, de beste speler van Liverpool, nodig om hen keer op keer te redden.

Chelsea had de bal twee keer in het net, maar Liverpool werd gered door buitenspel ter voorbereiding op het doelpunt van Reece James, waarna het doelpunt van Havertz werd afgekeurd nadat hij zijn arm had geraakt. Ze kreeg geen doelpunten tegen, maar slingerde weer voorbij zonder de Nederlandse verdediger.

(Foto: Chris Lee – Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images)